SAKIT perut dan rasa pedih ulu hati akibat masalah penghadaman adalah
perkara biasa dialami semua orang, terutama apabila makan tergesa-gesa
atau dalam keadaan tertekan. Masalah penghadaman lebih kerap berlaku
pada individu yang sibuk bekerja dan kerap menunda waktu makan serta
sangat jarang bersenam.
Selain perut rasa tidak selesa, sakit perut dan kembung, masalah
pencernaan juga boleh menyebabkan sembelit. Walaupun bukan penyakit
tetapi ia boleh menjejaskan kualiti hidup seseorang dan mengganggu
prestasi di tempat kerja. Masalah ini boleh diatasi dengan melakukan
sedikit perubahan pada gaya hidup kita.
Makan untuk memberi khasiat kepada badan supaya badan boleh berfungsi
dengan baik. Ini adalah konsep yang mudah tetapi kadang kala agak sukar
untuk dilakukan, terutama bagi individu yang sibuk dan kerap mengambil
makanan segera. Kerap juga kita makan kerana sebab yang tidak kena -
bosan, sedih, mahu mententeramkan diri sendiri atau untuk memenuhi
kehendak makan; bukan kerana lapar.
Makan dengan alasan yang disebut di atas akan mendorong kita memilih
makanan dan membentuk tabiat pemakanan kurang sihat yang akhirnya
menyebabkan kita mengalami masalah pencernaan. Langkah pertama ialah
makan mengikut waktu atau jadual - dimulakan dengan sarapan (walaupun
hanya segelas susu dan sekeping roti); makan tengah hari dan malam
dengan melebihkan pengambilan sayur-sayuran dan buah-buahan.
Makan perlahan-lahan dan nikmati makanan anda. Makan dalam keadaan
tertekan atau tergesa-gesa boleh merencatkan penghasilan asid
hidroklorik dan enzim yang diperlukan untuk pencernaan. Jika kita
mengunyah makanan perlahan-lahan, lebih banyak air liur akan dihasilkan
dan enzim emilase dalam air liur akan membantu memecahkan makanan.
Makanan yang hancur mudah dicerna di dalam perut dan penyerapan khasiat
juga menjadi lebih baik.
Pilih makanan yang mengandungi banyak enzim seperti pisang, nanas, betik
dan madu asli. Pada masa sama kita boleh mengamalkan makan yogurt yang
mengandungi probiotik untuk merangsang pertumbuhan bakteria baik dalam
usus atau mengambil probiotik dalam bentuk kapsul. Jangan ?tolak?
makanan ke dalam perut dengan minuman atau makan bersulam air. Kini
kebanyakan gerai dan restoran menawarkan set hidangan yang dilengkapi
minuman manis. Mungkin ramai yang tidak sedar minum banyak ketika makan
boleh mengganggu proses pencernaan kerana kita biasanya 'menolak'
makanan untuk masuk cepat ke dalam perut dengan minuman.
Ia juga akan 'mencairkan' kepekatan asid hidroklorik dan enzim dalam
perut. Seeloknya minum 20 hingga 30 minit sebelum atau selepas makan.
Jika terpaksa, minumlah sedikit ketika makan dan bawalah air minuman itu
balik untuk dinikmati kemudian.
Hadkan saiz hidangan anda atau makan sedikit tetapi kerap. Makan terlalu
banyak satu-satu masa boleh memberi tekanan kepada perut dan seluruh
sistem pencernaan untuk bekerja lebih keras. Apabila perut mengandungi
terlalu banyak makanan, asid hidroklorik dan enzim pencernaan dalam
perut tidak dapat bertindak dengan cekap dan mengambil masa lebih lama
untuk mencernakan semua makanan.
Selain itu ada juga panduan untuk meningkatkan pencernaan mengikut Ayurveda:
# Minum segelas air suam yang dicampurkan satu camca makan jus lemon. Anda boleh campurkan sedikit madu jika suka.
# Ambil segelas lassi pada waktu makan tengah hari. Lassi dikatakan
dapat membantu flora dalam usus untuk berfungsi dengan lebih baik.
Elakkan mengambil lassi pada waktu malam.
# Makan satu hiris halia segar yang diperah sedikit jus lemon. Jika anda
tidak lalu hendak menelan halia, minumlah perahan halia segar yang
dicampur dengan jus lemon dan air suam; antara 30 hingga 60 minit
sebelum makan.
# Jangan tinggalkan sarapan. Pilih sarapan yang ringan dan mudah dihadam seperti bijirin sarapan atau buah-buahan.
# Masak menggunakan bahan yang boleh merangsang sistem pencernaan
seperti halia, kunyit, jintan putih atau ketumbar. Ia juga dipercayai
dapat membantu menyingkirkan bahan toksik daripada badan dan
meningkatkan penyerapan serta pengagihan nutrien makanan. Makanan yang
sukar dihadam seperti kacang dal perlu dimasak dengan bahan ini untuk
mengelakkan ketidakselesaan dan kembung perut.
# Kurangkan pengambilan minuman mengandungi kafein dan berkarbonat. Sebaliknya gantikan dengan teh herba.
# Kurangkan snek di antara waktu makan kerana sistem pencernaan kita
memerlukan rehat secukupnya untuk bekerja semula, terutama selepas makan
tengah hari dan malam. Mengikut kaedah rawatan moden, kita disaran
untuk makan empat jam sekali yang memberikan usus waktu rehat yang
cukup. Jika berasa lapar, makanlah buah-buahan yang mudah dihadam dan
tidak mengandungi banyak kalori.
# Elakkan minuman berais kerana dipercayai boleh mengurangkan kecekapan
pencernaan. Pengamal perubatan tradisional Cina juga percaya badan kita
memerlukan cecair suam atau pada suhu bilik dan bukannya sejuk. Air suam
dan rempah masakan dikatakan boleh membantu pencernaan.
# Kurangkan makanan mentah kerana lebih sukar untuk dicerna. Untuk
sayur, kukus atau celur seketika untuk 'melembutkannya' tanpa
menghilangkan vitamin dan zat lain di dalamnya.
# Makan makanan yang segar dan kurangkan makanan berproses atau dalam tin.
Rawatan semulajadi menggunakan Minyak Kelapa Dara
Minyak Kelapa Dara BioVCO dapat mencegah dan mengurangkan sembelit dan
masalah pada sistem penghadaman. Kajian telah menunjukan berbagai
manfaat kesihatan dapat diperolehi dengan mengamalkan pengambilan minyak
kelapa dara BioVCO setiap hari. Bukan sahaja membantu mereka yang
menghadapi masalah sembelit tetapi bertambah sihat dan mendapat lebih
banyak tenaga selepas mengamalkan pengambilannya.
Perkara unik pada minyak kelapa dara BioVCO adalah kerana ia tidak
berubah menjadi lemak seperti minyak lain. Malah ia boleh membantu
menurunkan kolesterol. Orang-orang yang menggunakan minyak kelapa dara
bukan sahaja tidak mengalami masalah sembelit, tetapi mereka juga
mendapatkan manfaat kesihatan yang lain.
Minyak kelapa dara mengandungi asid lemak rantaian sedarhana dimana ia
terdapat di dalam Air Susu Ibu (ASI). Ia membantu meningkatkan
metabolisme yang boleh menyebabkan penurunan berat badan. Selain itu,
asid lemak rantaian sederhana yang terkandung didalam minyak kelapa dara
dapat meningkatkan sistem kekebalan tubuh dan membantu untuk melawan
jangkitan, bakteria jahat, kulat dan penyakit. Minyak kelapa dara juga
dapat bertindak sebagai antivirus, antibakteria dan antikulat.
Kelapa telah digunakan oleh pelbagai bangsa di seluruh dunia selama
beribu-ribu tahun dahulu. Ia bukan sahaja menjadi sebagai sumber
makanan, tetapi juga sebagai ubat. Kajian demi kajian akhirnya menemui
minyak kelapa dara boleh digunakan untuk membantu merawat dan mencegah
pelbagai masalah kesihatan.
Jika anda mengalami sembelit dan sistem penghadaman minyak kelapa dara
BioVCO dapat membantu mengatasinya. Kerana ia juga dikenali sebagai
minyak "diet paling menyihatkan di mukabumi." Minyak kelapa dara boleh
digunakan untuk membakar dan memasak dan boleh ditambah pada salad.
No comments:
Post a Comment